Overstappen naar de cloud of on-premise blijven?

Cloud computing staat hoog op de agenda bij veel bedrijven, groot of klein. En niet zomaar. Naast security staat het onderwerp momenteel in de top 5 van belangrijkste IT-uitgaven. Tegenover die investeringen moeten natuurlijk wel opbrengsten staan. Grotere flexibiliteit, ruime mogelijkheden om online samen te werken en lagere kosten zijn veelgehoorde redenen voor cloud computing. Maar is de cloud ook de juiste oplossing voor jouw organisatie? In dit blog vind je aandachtspunten die je kunnen helpen bij de keuze ‘naar de cloud of on-premise blijven’:

1. De businesscontext
De businessdoelen zijn bepalend bij elke zakelijke keuze. Die context speelt ook bij de cloud een hoofdrol. Een kleine organisatie in een stabiele markt, zal in eerste instantie niet snel kiezen voor de cloud. De benodigde capaciteit en hoeveelheid dataverkeer is voor hen goed voorspelbaar. Dat maakt het overzichtelijk om zelf een ICT-omgeving in te richten en te beheren. Zeker als het vanwege de specifieke activiteiten of regelgeving belangrijk is om resources en expertise binnen de bedrijfsmuren te houden.

On-premise
Deze keuze brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Naast investeringen in eigen systemen, onderhoud en beheer moet je ook aspecten zoals beveiliging, back-up, disaster recovery en licenties goed regelen. Zeker als ICT geen kernactiviteit is, betekent dit inspanningen en operationele kosten.

2. Een dynamische markt
De meeste bedrijven zijn echter actief in een dynamische markt met flinke concurrentie. Zo’n omgeving is veelal kosten gedreven en vereist grote flexibiliteit. De time-to-market voor nieuwe functionaliteit, producten of services is dan bepalend voor zakelijk succes. De cloud maakt het makkelijker om snel te schakelen. Opschalen van capaciteit is vaak een kwestie van uren, waardoor jouw bedrijf snel kan reageren op nieuwe ontwikkelingen. Bovendien betaal je per gebruik, waardoor kosten door bedrijfsgroei of piekdruktes mee bewegen. Wijzigt de situatie? Dan kun je eenvoudig de capaciteit en kostenstructuur aanpassen.

 

3. Geografische ligging
Een andere factor is de geografische spreiding van een organisatie. Heb je als onderneming meerdere locaties dan is het praktisch om de gehele ICT-omgeving en het beheer te standaardiseren en eventueel uit te besteden. Ongeacht of dit nu om een eigen omgeving, een hybride of publieke cloud betreft. Omdat het beheer dan geen issue meer is, profiteer jij maximaal van schaalvoordelen en flexibiliteit.

Always-on
Het is duidelijk dat de wensen en activiteiten van een organisatie bepalend zijn bij de keuze voor een overstap naar de cloud. De hamvraag is: maakt de cloud mijn bedrijf succesvoller en efficiënter en verbetert het de ervaringen voor medewerkers en klanten? In de huidige zakelijke omgeving is dat vrijwel onmogelijk zonder een always-on, snelle en schaalbare infrastructuur. Dit alles binnen een omgeving die eenvoudig te beheren is op basis van een flexibele kostenstructuur.

Logische keuze
Bij het afstemmen van de businesscontext op de ICT-omgeving, is de cloud steeds vaker een logische keuze. Ondanks de voordelen, bestaat er ook koudwatervrees. In onze ogen is dit niet nodig. Zeker niet als je het traject stapsgewijs aangaat vanuit de kernwaarden. De stap naar de cloud betekent bijvoorbeeld niet dat je het verleden overboord gooit. Brancheorganisaties NOA en AFNL gingen de uitdaging aan. Zij willen de belangen van hun leden optimaal behartigen. Hoewel ICT daar zeker een rol bij speelt, is het geen kernactiviteit. De focus ligt op het faciliteren van leden. Dat betekent aan de ene kant dat medewerkers altijd en overal moeten kunnen werken. Aan de andere kant moet de data die de organisaties beheren, altijd veilig zijn.

 

Geen ICT-zorgen (meer)
Cloud of on-premise blijven? NOA en AFNL kozen voor een Virtual Private Cloud. Deze hybride cloudvariant biedt toegang tot een moderne ICT-omgeving, inclusief beheer en support. De performance van de omgeving, voor medewerkers en leden is gewaarborgd en wordt 24/7 gemonitord. Ook de beveiliging is van het hoogste niveau. Zo zijn er geen ICT-zorgen meer en gaat alle aandacht naar de leden. Hoewel dit een specifiek voorbeeld is, geldt voor de cloud inmiddels: Over het ‘Waarom’ bestaat geen twijfel meer, de cruciale vraag vandaag de dag is: ‘Hoe stem jij de cloud af op jouw businessdoelen?’.

Meer informatie over de mogelijkheden van cloud services vind je hier.

Blogs

Relevante blogs

Hieronder vind je een selectie uit diverse blogs die er over allerlei onderwerpen zijn geschreven