Blog

Contact

IDB4ict

Overstappen naar de cloud of toch

on-premise blijven? Hier kunt u op letten!

Cloud computing staat hoog op de agenda bij veel bedrijven, groot of klein. En niet zomaar. Naast security staat het onderwerp momenteel in de top 5 van belangrijkste IT-uitgaven. Tegenover die investeringen moeten natuurlijk wel opbrengsten staan. Grotere flexibiliteit, ruime mogelijkheden om online samen te werken en lagere kosten zijn veelgehoorde redenen voor cloud computing. Maar is de cloud ook de juiste oplossing voor uw organisatie? Een aantal aandachtspunten op een rij:

 

1. De businesscontext

De businessdoelen zijn bepalend bij elke zakelijke keuze. Die context speelt ook bij de cloud een hoofdrol. Een kleine organisatie in een stabiele markt, zal in eerste instantie niet snel kiezen voor de cloud. De benodigde capaciteit en hoeveelheid dataverkeer is voor hen goed voorspelbaar. Dat maakt het overzichtelijk om zelf een ICT-omgeving in te richten en te beheren. Zeker als het vanwege de specifieke activiteiten of regelgeving belangrijk is om resources en expertise binnen de bedrijfsmuren te houden.

 

On-premise

Deze keuze brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Naast investeringen in eigen systemen, onderhoud en beheer moeten ook aspecten zoals beveiliging, back-up, disaster recovery en licenties goed geregeld zijn. Zeker als ICT geen kernactiviteit is, betekent dit inspanningen en operationele kosten.

 

2. Een dynamische markt

De meeste bedrijven zijn echter actief in een dynamische markt met flinke concurrentie. Zo’n omgeving is veelal kosten gedreven en vereist grote flexibiliteit. De time-to-market voor nieuwe functionaliteit, producten of services is dan bepalend voor zakelijk succes. De cloud maakt het makkelijker om snel te schakelen. Opschalen van capaciteit is vaak een kwestie van uren, waardoor uw bedrijf snel kan reageren op nieuwe ontwikkelingen. Bovendien betaalt u per gebruik, waardoor de kosten de bedrijfsgroei of piekdruktes volgen. Wijzigt de situatie? Dan kunt u eenvoudig de capaciteit en kostenstructuur aanpassen.

 

3. Geografische ligging

Een andere factor is de geografische spreiding van een organisatie. Als uw bedrijf meerdere locaties heeft, is het praktisch om de gehele ICT-omgeving en het beheer te standaardiseren en eventueel uit te besteden. Ongeacht of dit nu om een eigen omgeving, een hybride of publieke cloud betreft. Omdat het beheer dan geen issue meer is, profiteert het bedrijf maximaal van schaalvoordelen en flexibiliteit.

 

Always-on

Het is duidelijk dat de wensen en activiteiten van een organisatie bepalend zijn bij de keuze voor een overstap naar de cloud. De hamvraag is: maakt de cloud mijn bedrijf succesvoller en efficiënter en verbetert het de ervaringen voor medewerkers en klanten? In de huidige zakelijke omgeving is dat vrijwel onmogelijk zonder een always-on, snelle en schaalbare infrastructuur. Dit alles binnen een omgeving die eenvoudig te beheren is op basis van een flexibele kostenstructuur.

 

Logische keuze

Bij het afstemmen van de businesscontext op de ICT-omgeving, is de cloud steeds vaker een logische keuze. Ondanks de voordelen, bestaat er ook koudwatervrees. In onze ogen is dit niet nodig. Zeker niet als organisaties het traject stapsgewijs aangaan vanuit hun kernwaarden. De stap naar de cloud betekent bijvoorbeeld niet dat u het verleden overboord gooit. Brancheorganisaties NOA en AFNL gingen de uitdaging aan. Zij willen de belangen van hun leden optimaal behartigen. Hoewel ICT daar zeker een rol bij speelt, is het geen kernactiviteit. De focus ligt op het faciliteren van leden. Dat betekent aan de ene kant dat medewerkers altijd en overal moeten kunnen werken. Aan de andere kant moet de data die de organisaties beheren, altijd veilig zijn.

 

Geen ICT-zorgen (meer)

NOA en AFNL kozen voor een Virtual Private Cloud van IDB4ict. Deze hybride cloudvariant biedt toegang tot een moderne ICT-omgeving, inclusief beheer en support. De performance van de omgeving, voor medewerkers en leden is gewaarborgd en wordt 24/7 gemonitord. Ook de beveiliging is van het hoogste niveau. Zo zijn er geen ICT-zorgen meer en gaat alle aandacht naar de leden. Hoewel dit een specifiek voorbeeld is, geldt voor de cloud inmiddels: Over het ‘Waarom’ bestaat geen twijfel meer, de cruciale vraag vandaag de dag is: ‘Hoe stemt u de cloud af op uw businessdoelen?’.

 

Benieuwd  waarom en hoe NOA en AFNL de overstap naar de cloud maakten? Lees het artikel.

 

 

 

IDB4ict

onderdeel van IDB Groep

IDB Groep

Vijzelmolenlaan 2

3447 GX Woerden

Nederland

 

T: +31 348 465500

W: www.idbgroep.nl

E: info@idbgroep.nl

logo IDB Groep Woerden

Copyright © IDB Groep

Disclaimer | Privacy en Cookie statement