Blog

Contact

IDB4ict

Vijf voordelen van een APK voor

de ICT-omgeving

Een periodieke controle van systemen en processen levert veel voordelen op

De ICT hapert altijd op de meest ongelegen momenten. We horen het vaak van organisaties die aankloppen voor ondersteuning. Een exchange server die volloopt vlak voor het event dat ze al maanden voorbereiden, een file server die ermee kapt vlak voor een deadline. De IT-afdeling doet haar best, maar door dagelijkse beslommeringen schieten software updates en onderhoud er bij in. Met gefrustreerde collega’s als gevolg.

 

Een halfjaarlijkse controle van de automatisering biedt uitkomst. Een soort APK voor de ICT, uitgevoerd door een extern deskundige. Iemand die de (virtuele) servers checkt, de back-up-voorziening, IT-beveiliging, licenties en leveranciergaranties. Iemand die zo hands-on is dat hij meteen de cache van het geheugen leegt en beschikbare software updates installeert.

 

De kans is groot dat ook uw organisatie is gebaat bij een periodieke controle van de ICT-systemen en processen. Hoe? We zetten alvast vijf voordelen onder elkaar.

 

1: Geen frustraties meer

Voorkom dat medewerkers hun werk niet kunnen doen door haperende ICT. Een halfjaarlijkse controle zorgt dat alle systemen en processen naar behoren blijven functioneren. Technische issues worden vroegtijdig ontdekt en verholpen voordat problemen ontstaan. Weg met overvolle caches, oude softwareversies en hardware zonder leveranciersgaranties. Vanaf nu houden professionals een oogje in het zeil.

 

2: Altijd de juiste licenties

Tijdens een APK controleren experts de licenties en gebruiksvoorwaarden van alle software en hardware binnen uw organisatie. Zij trekken tijdig aan de bel als blijkt dat licenties binnenkort verlopen en u dus leveranciersboetes riskeert. U wint hiermee aanzienlijke tijd voor het regelen van de licentieverlenging of het selecteren van een alternatief. Meestal staat u daarbij niet alleen. Externe professionals denken dan mee en geven advies.

 

3: Weloverwogen beslissingen

Is bepaalde hardware binnenkort end-of-life of communiceert een applicatie niet meer goed met de andere? Dan wordt het tijd om na te denken over vervanging. Omdat dit meestal organisatorische, procesmatige en financiële gevolgen heeft, gaat u voor zulke beslissingen natuurlijk niet over één nacht ijs. Aan de hand van de periodieke controle stelt u eenvoudig vast wat de urgentie en risico’s zijn en wanneer het beste vervangingsmoment is.

 

4: Inzicht in naleving privacyregels

In Europa is de verwerking van persoonsgegevens aan strikte voorwaarden gebonden. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ofwel GDPR) moeten organisaties hun compliance op elk moment kunnen aantonen. Dit gebeurt onder meer met audits en accountantsverklaringen. Om uw naleving van privacy- en IT-beveiligingsrichtlijnen te beoordelen, kunnen auditors en accountants de uitkomsten van een automatiserings-APK gebruiken.

 

5: Rust en vertrouwen

Systeembeheerders en de rest van de IT-afdeling kunnen weer opgelucht ademhalen. Een periodieke controle geeft de medewerkers het vertrouwen dat de automatisering op orde is. De kans op onverwachte IT-problemen wordt immers veel kleiner als ervaren experts alle onderdelen periodiek nalopen en potentiële issues vroegtijdig verhelpen. Dat schept rust voor de IT’ers die zich vol overgave op de dagelijkse beslommeringen kunnen storten.

 

Een hapering of uitval van de ICT komt op geen enkel moment gelegen. Uw medewerkers en klanten verwachten dat de systemen altijd optimaal functioneren, hoe complex alles ook is. Periodieke controle en regulier onderhoud zijn dan ook cruciaal voor elke organisatie. Hierboven noemden wij alvast vijf grote voordelen, maar in de praktijk zijn het er vast nog meer.

IDB4ict voert bij talloze organisaties de APK Check uit.

Lees bijvoorbeeld hoe wij dit bij Vereniging Groei & Bloei doen . Bent u benieuwd hoe ook uw bedrijf of instelling is gebaat bij zo’n halfjaarlijkse controle van de ICT-systemen en -processen?

Neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

 

IDB4ict

onderdeel van IDB Groep

IDB Groep

Vijzelmolenlaan 2

3447 GX Woerden

Nederland

 

T: +31 348 465500

W: www.idbgroep.nl

E: info@idbgroep.nl

logo IDB Groep Woerden

Copyright © IDB Groep

Disclaimer | Privacy en Cookie statement