Vijf voordelen van een APK voor de IT-omgeving

De ICT hapert altijd op de meest ongelegen momenten. We horen het vaak van organisaties die aankloppen voor ondersteuning. Een exchange server die volloopt vlak voor het event dat ze al maanden voorbereiden, een file server die ermee kapt vlak voor een deadline. De IT-afdeling doet haar best, maar door dagelijkse beslommeringen schieten software updates en onderhoud er bij in. Met gefrustreerde collega’s als gevolg. In dit blog lees je vijf voordelen van een halfjaarlijkse APK voor de ICT-infrastructuur van een bedrijf.

Een halfjaarlijkse controle van de automatisering biedt uitkomst. Een soort APK voor de ICT, uitgevoerd door een extern deskundige. Iemand die de (virtuele) servers checkt, de back-up-voorziening, IT-beveiliging, licenties en leveranciersgaranties. Iemand die zo hands-on is dat hij meteen de cache van het geheugen leegt en beschikbare software updates installeert.

De kans is groot dat ook jouw organisatie is gebaat bij een periodieke controle van de ICT-systemen en processen. Het levert namelijk veel op. We zetten alvast vijf voordelen voor je op een rij.

Vijf voordelen van een APK voor je IT-omgeving

 1. Geen frustratie meer
  Voorkom dat medewerkers hun werk niet kunnen doen door haperende ICT. Een halfjaarlijkse controle zorgt dat alle systemen en processen naar behoren blijven functioneren. Technische issues worden vroegtijdig ontdekt en verholpen voordat problemen ontstaan. Weg met overvolle caches, oude softwareversies en hardware zonder leveranciersgaranties. Vanaf nu houden professionals een oogje in het zeil.
 2. Altijd de juiste licenties
  Tijdens een APK controleren experts de licenties en gebruiksvoorwaarden van alle software en hardware binnen jouw bedrijf. Zij trekken tijdig aan de bel als blijkt dat licenties binnenkort verlopen en jij dus leveranciersboetes riskeert. Je wint hiermee veel tijd voor het regelen van de licentieverlenging of het selecteren van een alternatief. Je staat hierin niet alleen. Professionals denken dan mee en geven advies.
 3. Weloverwogen beslissingen
  Is bepaalde hardware binnenkort end-of-life of communiceert een applicatie niet meer goed met de andere? Dan wordt het tijd om na te denken over vervanging. Omdat dit meestal organisatorische, procesmatige en financiële gevolgen heeft, ga je voor zulke beslissingen natuurlijk niet over één nacht ijs. Aan de hand van de periodieke controle stel je samen eenvoudig vast wat de urgentie en risico’s zijn en wanneer het beste vervangingsmoment is.
 4. Inzicht in naleving AVG
  In Europa is de verwerking van persoonsgegevens aan strikte voorwaarden gebonden. Door de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet je als organisatie de compliance op elk moment kunnen aantonen. Dit gebeurt onder meer met audits en accountantsverklaringen. Om jouw naleving van privacy- en IT-beveiligingsrichtlijnen te beoordelen, kunnen auditors en accountants de uitkomsten van een automatiserings-APK gebruiken.
 5. Rust en vertrouwen
  Systeembeheerders en de rest van de IT-afdeling kunnen weer opgelucht ademhalen. Een periodieke controle geeft hen het vertrouwen dat de automatisering op orde is. De kans op onverwachte IT-problemen is immers veel kleiner als ervaren experts alle onderdelen periodiek nalopen en potentiële issues vroegtijdig verhelpen. Dat schept rust voor de IT’ers die zich vol overgave op de dagelijkse beslommeringen kunnen storten.

Wil je weten hoe bedrijven de APK voor de IT-omgeving ervaren? Lees een dit klantverhaal van ledenorganisatie Groei&Bloei.

Tony Zevenhoven,
System Engineer

(0)348 – 46 55 00
info@idb4ict.nl

Blogs

Relevante blogs

Hieronder vind je een selectie uit diverse blogs die er over allerlei onderwerpen zijn geschreven