Blog

Contact

IDB4ict

IT-omgeving én beheer: Zoek de juiste balans tussen risico’s en investeringen

Een goed functionerende ICT-omgeving vraagt om een stevig fundament: het netwerk en de commu-nicatie moet op elkaar afgestemd zijn. Hoewel technologie hierbij een cruciale factor is, is het niet de belangrijkste. Dat zijn namelijk de businessbehoeften. Die bepalen wat de ideale combinatie is.

 

De balans tussen de communicatiebehoefte en het ICT-netwerk kan je vergelijken met een smartphone en wifi. Iemand kan wel de nieuwste iPhone hebben, boordevol functionaliteit, maar hoe zinvol is dat als het wifi-netwerk onvoldoende capaciteit heeft? Voor een ICT-omgeving geldt hetzelfde. Natuurlijk is het dan een logische gedachte om direct het netwerk te upgraden. Maar niet zonder te bepalen wat de specifieke behoeften zijn. Want als het alleen gebruikt wordt om te bellen, staan de investeringen niet in verhouding met de opbrengst.

 

Site-check

Het uit de pas lopen van de netwerkcapaciteit is precies de reden waarom een site-check verstandig is. Zo is er altijd een goed beeld van de capaciteit. Wat staat er aan servers en storage, en hoe is de back-up geregeld? Is alles veilig en up-to-date, en hoe is de infrastructuur ingericht? Dit is nodig om de juiste keuzes te maken. Enerzijds om stabiel te functioneren en anderzijds om open en flexibel genoeg te zijn voor veilige en stabiele groei.

 

Zo’n check is nodig omdat geen enkel bedrijf hetzelfde is. Een productieomgeving stelt nu eenmaal andere eisen aan de snelheid en betrouwbaarheid van de verbindingen dan een reguliere kantoor-omgeving. In een magazijn met een oppervlakte van drie voetbalvelden en tienduizenden producten waar medewerkers via spraaktechnologie hun ideale route horen, moet communicatie real-time zijn. Downtime van het wifi-netwerk is dan onacceptabel. Zonder goede verbindingen in het gehele magazijn kan iemand immers geen orders picken. Dat gaat ten koste van de productiviteit en heeft een negatieve impact op de leverbetrouwbaarheid.

 

Risico-analyse

Als het belang van de omgeving voor de business bekend is, is het zaak in te schatten wat het kost als er iets misgaat. Bij ENOT, al 100 jaar een van de grotere brillenglas- en monturenleveranciers van Nederland, is die risicoanalyse vrij helder. Downtime betekent dat de productie en webshops stilliggen. Geen optie dus. Aan de andere kant zijn de middelen niet oneindig. Het is dus van belang om de beste balans te zoeken tussen risico’s en investeringen. Alles dubbel uitvoeren zou perfect zijn, toch is het gewenste niveau van betrouwbaarheid ook te behalen met slimme, minder kostbare maatregelen. Dat vraagt echter om goed inzicht in de beschikbare technologische mogelijkheden en diepgaande kennis van de specifieke productieactiviteiten. Bovendien is het zaak om de beveiliging steeds goed in het oog te houden. Ook op dat gebied willen bedrijven geen enkel risico lopen..

 

Niet achteroverleunen

Als de omgeving eenmaal goed ingericht is en functioneert, is het overigens niet verstandig achterover te leunen. De concurrentie en de markt vragen continue alertheid om processen te verbeteren of nieuwe kansen te benutten. Die situatie vereist een infrastructuur die steeds up-to-date is en de bedrijfsvoering optimaal ondersteunt. Ook hier biedt een regelmatige check uitkomst. Het helpt de continuïteit van de omgeving te bewaken en biedt de kans vooruit te kijken. IDB4ict noemt dat de APK-Check. Experts lopen de ICT-omgeving dan op meer dan 70 punten na. Het resultaat is een adviesrapport dat een actueel beeld geeft van de status en eventuele risico’s.

 

Vertrekpunt voor de juiste balans

Door de uitkomsten van een APK-Check af te zetten tegen de businessbehoeften, kunt u gericht inschatten wat voor uw ICT-omgeving de juiste balans is tussen netwerkcapaciteit en communicatiebehoeften. Dat maakt deze check tot een ideaal vertrekpunt om de beste afweging te maken. Het resultaat? Een omgeving die in balans is: waarin de productiviteit, continuïteit en prestaties gewaarborgd zijn, nu en in de toekomst.

IDB4ict heeft de kennis en ervaring om samen met organisaties de juiste keuze te maken, zowel voor de inrichting als het beheer van uw ideale ICT-omgeving. Nu, maar ook altijd met oog op de toekomst. Bent u benieuwd hoe ENOT, een bedrijf met een geschiedenis van ruim 100 jaar, haar omgeving up-to-date houdt?

Lees de klantcase.

 

 

 

 

IDB4ict

onderdeel van IDB Groep

IDB Groep

Vijzelmolenlaan 2

3447 GX Woerden

Nederland

 

T: +31 348 465500

W: www.idbgroep.nl

E: info@idbgroep.nl

logo IDB Groep Woerden

Copyright © IDB Groep

Disclaimer | Privacy en Cookie statement