Blog

Contact

IDB4ict

Nieuwsberichten

IDB4ict

logo IDB Groep Woerden

IDB4ict is onderdeel van IDB Groep

IDB4ict is onderdeel van IDB Groep

Phishingmails, een dagelijks gevaar!

Het is geen verrassing dat cybercriminelen ook de coronacrisis aangrijpen om bedrijven te hacken en daarmee proberen de gehele bedrijfsvoering plat te leggen. Het is in de wereld van de computercriminaliteit een beproefde tactiek om de actualiteit te misbruiken. Een van de meest gebruikte manieren is via phishingmails.

 

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij de oplichter het slachtoffer naar een valse webpagina lokt.

Deze vorm van internetfraude vindt meestal plaats via e-mail en heeft als doel het verkrijgen van persoonlijke (bank)gegevens.

 

Iedereen heeft – zakelijk en privé – weleens met phishingmails te maken gehad. En tot nu toe kon je meestal wel eenvoudig bepalen of iets niet te vertrouwen was. Bijvoorbeeld vanwege de overduidelijk gemaakte spelfouten. Vandaag de dag wordt dit steeds moeilijker. Simpelweg vanwege het feit dat ook cybercriminelen bijleren. Phishingmails zijn nu een dagelijks gevaar. Helemaal nu vanwege het thuiswerken de afhankelijkheid van internet alleen maar groter is geworden.

 

Voorbeelden van phishingmails

Op 7 mei arresteerde de politie twee mannen uit Amsterdam die zich via e-mail voordeden als ING-medewerkers. Ze mailden hun slachtoffers dat ze hun bankpas moesten vervangen. Vanwege Covid-19 werd afgeraden bij een bankfiliaal langs te gaan. Op een nagemaakte website werden de inloggegevens van hun bankrekening buitgemaakt. Een slachtoffer verloor zo 20.000 euro. (bron: NRC 25 mei 2020)

 

In een ander geval ontving een administratief medewerker van een bedrijf een phishingmail uit naam van een relatie waarmee samengewerkt wordt aan een project. Daarin de simpele mededeling dat het bankrekeningnummer van de organisatie is gewijzigd en de vraag om dit aan te passen.

 

Wat kun je doen tegen phishingmails?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je bedrijf ‘gegijzeld’ wordt of dat er een datalek ontstaat. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf het dagelijkse gevaar van phishingmails afweert? En je bij een eventueel datalek kunt aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om dit te voorkomen?

 

Aan de ene kant is goede beveiliging van je infrastructuur nodig. IDB4ict helpt je daarbij, bijvoorbeeld met firewalls en producten als VMWare en Proofpoint van ESET. Zodat je het risico zo klein mogelijk maakt.

Dit risico is echter niet 100% af te dekken. Criminelen worden steeds vernuftiger in het omzeilen van allerlei opgeworpen hindernissen.

 

Professionele training personeel

 

Daarom is aan de andere kant de menselijke factor in dit verband van belang. Je medewerkers trainen in het herkennen van phishingmails en hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit is iets dat je professioneel kunt organiseren. IDB4ict is hiervoor een samenwerking aangegaan met een partner die een nulmeting uitvoert, personeel online traint en een management tool biedt. Bovendien doen ze gedurende het jaar diverse metingen: om te zien of medewerkers de training hebben doorlopen en wat het effect daarvan is.

 

Heb je vragen over beveiliging tegen phishingmails of de professionele training?

IDB4ict staat voor je klaar. Je bereikt ons via e-mail of telefonisch via 0348 – 46 55 00..

 

 

 

 

 

 

IDB4ict

onderdeel van IDB Groep

IDB Groep

Vijzelmolenlaan 2

3447 GX Woerden

Nederland

 

T: +31 348 465500

W: www.idbgroep.nl

E: info@idbgroep.nl

logo IDB Groep Woerden

Copyright © IDB Groep

Disclaimer | Privacy en Cookie statement